Potraviny na ochlazení organismu — Zelený den

Potraviny na ochlazení organismu

Autor: redakce

4 min. čtení

Horké nápoje

Ač to může znít jako paradox, tak led ve skutečnosti naše tělo nutí k zahřívání. Pití studených nápojů v horkých dnech naše tělo musí kompenzovat tvorbou většího tepla. Tyto situace vedou k ještě většímu přehřívání a mohou vyústit např. v úpal či závratě. Naopak konzumace teplých nápojů umožňuje tělu ochladit se na fyziologickou teplotu bez nutnosti vyrovnání rozdílů teplot. Toto však platí pouze v suchých podmínkách, kdy se pot zcela odpařuje. Pokud se pot dokáže odpařit, ve skutečnosti ochlazuje více než přidané teplo z horkého nápoje. Ve vlhkém prostředí však toto neplatí a prospěšnějšími jsou nápoje studené. Doporučuje se pít vlažné či teplé nápoje, nikoliv vařící. Optimálními nápoji jsou například různé druhy čajů, yuzu, zázvorový nápoj, bylinné odvary, káva, (nealkoholický) punč, kakao a další.

Máta peprná

Máta peprná (Mentha piperita) obsahuje terpen zvaný menthol. Menthol dodává mátě její typickou vůni a chuť. Kromě antiseptických a protikřečovým účinkům má chladící účinky. Najít jej můžeme jak v různých krémech, mastech, zubních pastách, ústních vodách a dalších kosmetických výrobcích. Ochlazující účinek mentholu tkví v ovlivnění smyslových receptorů monitorujících mimo jiné i teplotu. Lokální aplikace mentholu je velmi oblíbenou formou chladové terapie. Menthol mimo spouštění chladových receptorů zvyšuje i prokrvení kůže.

Máta peprná (Mentha piperita)
Máta peprná (Mentha piperita)

Aloe vera

Konzumace čerstvě nasbíraného gelu z rostliny aloe vera v létě taktéž působí jako chladivo. Dále vykazuje protizánětlivé účinky, které napomáhají regulovat tělesnou teplotu v horkých dnech. Gel z aloe vera se využívá pro svůj chladivý efekt například i na spáleniny od slunce. Rostlina je dále bohatá na antioxidanty jako jsou vitamíny A, EC. Aloe vera se nedoporučuje konzumovat těhotným a kojícím ženám. Vnitřní užití může působit jako projímadlo, dále také překrvuje malou pánev.

Aloe vera (Aloe pravá)
Aloe vera (Aloe pravá)

Mléčné výrobky

Tvaroh, jogurt či mléko patří k ideálním letním svačinám, nejen pro své ochlazující účinky, ale také kvůli bohatému zdroji plnohodnotných bílkovin. Mléčné výrobky lze použít pro výrobu osvěžujících smoothies, lassi či jogurtových misek doplněných o libovolné druhy ovoce, vločky, semínka nebo ořechy. Se zdrojem bílkovin tělu dodáte i velmi důležitý vápník, fosfor, hořčík a vitamíny rozpustné v tucích. Výbornou svěží svačinou mohou být zakysané mléčné výrobky (acidofilní mléko, kefír, zákys, kyška, podmáslí), které jsou navíc zdrojem probiotických mikroorganismů s pozitivním účinkem na trávicí trakt a imunitu.  

Lassi
Lassi

Citrus

Citrusové plody jako je především citron, limetka, grapefruit a pomeranč obsahují antioxidanty s osvěžujícími účinky. Mimo to patří k nejbohatším zdrojům vitamínu C. Z citrusů se vyrábí i známý indický nápoj, Shikanji, který se doporučuje popíjet v letních dnech k dostatečné hydrataci a chladícím účinkům. Nápoj se vyrábí z limetkové či citronové šťávy, smíchané s vodou, špetkou soli, cukru nebo medu a dalších libovolných ingrediencí, nejčastěji drceného kmínu, zázvoru a šafránu.

Citron (Citrus limon)
Citron (Citrus limon)

K dalším druhům ovoce s osvěžujícím účinkem patří kokos, borůvky, banán nebo ananas. Naopak některé druhy, jako jsou například meruňky, broskve, třešně či maliny působí na náš organismus zahřívacím efektem. 

Meloun vodní

Jak již z jeho názvu vyplývá, meloun je zelenina z čeledi tykvovitých bohatá na vodu. Obsah vody v melounu činí až 92 %. Meloun je oblíbenou letní svačinou nejen kvůli své lahodné chuti, ale i pro hydratační a ochlazující účinek. Vykazuje diuretické účinky a příznivé účinky na trávení. Má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje antioxidanty, kyselinu listovou, dále vitamíny skupiny A, BC

Meloun vodní
Meloun vodní (Citrullus lanatus)

Okurka salátová

Stejně jako meloun, i okurky obsahují značný podíl vody pohybující se okolo 90 %. Vysoký podíl vody pomáhá rehydratovat tělo. Se svými 14 kcal/100 g se řadí mezi nízkokalorické potraviny, vhodné do redukční diety. Okurky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, B, E a draslíku. Osvěžujícím efektem působí i slupky salátové okurky, které mimo jiné i zklidňují pleť.

Okurka salátová (Cucumis)
Okurka salátová (Cucumis)

Obiloviny a luštěniny

V čínské medicíně se můžeme dočíst, že chladícím efektem působí i obiloviny jako je rýže, quinoa, amarant a pšenice. Tyto přílohy jsou tedy ideální volbou pro letní obědy nebo večeře. Ajurvéda dále popisuje i chladící efekt u červené čočky, sóji (včetně tofu), cizrny a fazolí mungo či adzuki.

Zdroje:

Bain, A.R., Lesperance, N.C., Jay, O. Body heat storage during physical activity is lower with hot fluid ingestion under conditions that permit full evaporation. Acta Physiol (Oxf). 2012 Oct;206(2):98-108. doi: 10.1111/j.1748-1716.2012.02452.x. Epub 2012 Jun 9. PMID: 22574769.

Hunter, A. M., Grigson, Ch., Wade, A. Influence of topically applied menthol cooling gel on soft tissue therodynamics and arterial and cutaneous blood flow at rest. Int J Sports Phys Ther, 2018 Jun; 13(3): 483–492. PMCID: PMC6044592.

Pressman, P., Clemens, R., Hayes, A. W. Aloe vera at the frontier of glycobiology and integrative medicine: Health implications of an ancient plan. 13, 2019. doi: 10.1177/2050312119875921

Diskuze

Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé.

Ještě nemáte účet? Registrovat se.