Zelené potraviny — Zelený den

Zelené potraviny

Autor: redakce

4 min. čtení

Označení „zelené potraviny“ pod sebou skrývá soubor několika rostlin, bakterií a řas obsahujících cenné mikronutrienty, antioxidanty a bílkoviny. Jednotná definice zelených potravin neexistuje. Řadí se sem například chlorella, spirulina, vojtěška, mladý ječmen nebo mladá pšenice.

Zelené potraviny bývají propagovány jako „superpotraviny“ napomáhající očištění organismu či jako terapie při trávicích a jiných obtížích. Tato tvrzení však zveřejňují zejména alternativně smýšlející lidé a prodejci s vidinou zisku. Pravda je taková, že obsah živin vzhledem k množství zelených potravin, které reálně zkonzumujeme, je pouze malý. Další nevýhodou je i vysoká cena (v rozmezí 150 až 1 200 Kč) a nižší chuťová přijatelnost.

Zelené potraviny ilustrační obrázek
Zelené potraviny ilustrační obrázek

Důležitou roli hraje i kvalita. Pokud o zelených potravinách uvažujete či si je pravidelně kupujete, vybírejte takové, u kterých je na vyžádání dostupný mikrobiologický rozbor, test na těžké kovy, pesticidy, herbicidy a jiné látky. V tomto článku si podrobněji rozebereme jednotlivé zelené potraviny a jejich potenciální účinky. 

Chlorella 

Chlorella vulgaris je sladkovodní řasa o rozměru až̌ 10 μm. Je bohatým zdrojem chlorofylu (zeleného rostlinného barviva), obsahuje až 45 % bílkovin, 20 % tuků a 20 % sacharidů, 5 % vlákniny a 10 % minerálních látek. Nejčastěji je prodávána ve formě sypkého prášku nebo tablet. Bývá doporučována pro redukci hmotnosti, v prevenci nádorových onemocnění a na podporu imunity. Laboratorní studie z předchozích let naznačovaly, že by chlorella mohla napomáhat zmírnění následků chemoterapie a zpomalení růstu nádorového bujení u myší. Dosud však tato tvrzení nebyla potvrzena na lidech. Neexistuje ani přesvědčivá evidence, že by chlorella jakkoliv prospívala zdraví. Nežádoucí účinky se mohou projevit jako senzitivita na sluneční záření, průjem, nevolnost, zbarvení stolice nebo břišní křeče.

Chlorella

Spirulina

Spirulina je jednobuněčná sinice rodu Arthrospira, která vytváří dlouhá spirálovitě stočená vlákna. Vyskytuje se v oceánech a slaných jezerech v subtropickém podnebí. Obsahuje až 60 % bílkovin, včetně esenciálních aminokyselin, lze ji tedy považovat za plnohodnotnou bílkovinu. Avšak při srovnání s masem má nižší obsah některách aminokyselin – cysteinu, lysinu a methioninu. V porovnání s rostlinnými bílkovinami je ale spirulina hodnotnější. Je dostupná ve formě tablet, sypkého prášku či jako doplněk krmiva pro ryby a drůbež. Světová zdravotnická organizace WHO označuje spirulinu za zajímavou potravinu s vysokým obsahem bílkovin, železa a doporučuje ji bez rizika i dětem. Pravděpodobně se spirulině přisuzují účinky snižování krevního tlaku nebo zlepšení paměti. Zatím však nebyly vědecky prokázány. Spirulina obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a E. U pacientů užívající warfarin může spirulina zvýšit krevní srážlivost a tlumit jeho účinek.

Spirulina

Mladý ječmen

Mladý ječmen, známý také jako zelený ječmen, je ječmen sklízený předčasně zejména pro vysoký obsah živin. Sklízí se při dosažení výšky 25 cm. Listy ječmene se následně vylisují a kapalný extrakt se suší při teplotě 30 °C. Vysušením vznikne sypký prášek, který se prodává jako doplněk stravy. Mladý ječmen se v dnešní době pěstuje téměř po celém světě. Obsahuje antioxidanty, vitamíny skupiny B, C, E, karoteny a kyselinu listovou. Nedoporučuje se míchat kovovou lžičkou pro možnou ztrátu účinných látek. Doporučuje se pro zlepšení imunity, zlepšení pleti a hojení ran. Tato tvrzení však opět nejsou podpořena vědeckými výzkumy. 

Mladý ječmen

Vojtěška

Vojtěška je kvetoucí rostlina modrofialového zbarvení. Latinsky se označuje jako Medicago sativa a patří do čeledi bobovitých. Využívá se zejména jako krmivo pro dobytek. V alternativní medicíně se užívají květy, mladé listy a naklíčená semena vojtěšky. Alternativní zdroje vyzdvihují příznivé účinky vojtěšky na prevenci vředů, dny až k zavádějícím tvrzením, jako je detoxikace organismu či alkalizace. Žádné potenciální účinky vojtěšky nebyly dosud prokázány. 

Zelné potraviny bývají často mylně označovány jako zdroj vitamínu B12, čehož se chytají většinou vegetariáni a vegani. Bohužel toto tvrzení může být pro tuto skupinu nebezpečné, protože žádný rostlinný výrobek není spolehlivým zdrojem vitamínu B12, a tedy může docházet k nedostatečné saturaci. Americká dietetická organizace a Kanadští dietologové upozorňují, že spirulina nemůže být považována za spolehlivý zdroj vitamínu B12.

Vojtěška

Mýty a fakta o zelených potravinách

Jak již bylo v článku zmíněno, zelené potraviny se doporučují pro terapii nádorových onemocnění, což však nepotvrzují žádné současné zdravotnické organizace. American Cancer Society nepotvrzuje účinnost chlorelly v prevenci ani terapii nádorových onemocnění.

Naopak možné příznivé účinky zelených potravin, podpořené studiemi, jsou například antidepresivní působení mladého ječmene, antihypertenzní účinek chlorelly, prevence očních nemocí a omezení poškození svalové tkáně spirulinou či podpůrná terapie inzulinové rezistence chlorellou.

Rizika

Jak jsme již v článku zdůrazňovali, chlorella se nedoporučuje užívat pacientům s terapií warfarinem. Dále je třeba zmínit, že spirulina může být kontaminována těžkými kovy a microcystiny, je tedy obzvláště důležité zajímat se o kvalitu výrobku. Spirulina není dále vhodná pro pacienty s fenylketonurií pro svůj obsah fenylalaninu.

Zdroje:

Chlorella [online]. 2005-2015 [cit. 2015-10-15]. Dostupné z: zde.

Spirulina. [online]. 2015 [cit. 2015-10-15]. Dostupnyé z: zde.

Slimáková, M. Zelené potraviny – mýty a fakta. Praktické lékárenství, 2016. Dostupné z: zde.

Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Association [online]. 2003; 103(6): 748–765 [cit. 2015-110-20]. DOI: 10.1053/jada.2003.50142. ISSN 00028223. Dostupné z:  zde.

Sulaiman S, Das S, et al. Chlorella vulgaris triggers apoptosis in hepatocarcinogenesis-induced rats. J Zhejiang Univ sci B. [online]. 2009, 10(1): 14-21 [cit. 2015-10-10]. Dostupné z: zde.

Shimada M, et al. Anti-hypertensive effect of gamma-a-minobutyric acid (GABA)-rich Chlorella on high-normal blo- od pressure and borderline hypertension in placebo-cont- rolled double blind study.Clin Exp hypertens [online]. 2009; 31(4): 342–354 [cit. 2015-10-10]. Dostupný: zde.

Shimada M, et al. Anti-hypertensive effect of gamma-a-minobutyric acid (GABA)-rich Chlorella on high-normal blo- od pressure and borderline hypertension in placebo-cont- rolled double blind study.Clin Exp hypertens [online]. 2009; 31(4): 342–354 [cit. 2015-10-10]. Dostupný: zde.

Deng R, Chow T. Hypolipidemic, Antioxidant, and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina. Cardiovascular Therapeutics [online]. 2010, 28(4): e33-e45 [cit. 2015- 11-02]. DOI: 10.1111/j.1755-5922.2010.00200.x. ISSN 17555914. Dostupný: zde.

Yamaura K, et al. Antidepressant-like effects of young green barley leaf (Hordeum vulgare L.) in the mouse forced swimming test. Pharmacognosy Research [online]. 2012; 4(1): 22–26 [cit. 2015-11-15]. DOI: 10.4103/0974-8490.91030. ISSN 0974-8490. Dostupné: zde.

Diskuze

Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé.

Ještě nemáte účet? Registrovat se.