Potraviny jako forma přírodních stimulantů

Autor: redakce

3 min. čtení

Přírodní stimulanty bývají stále častěji vyhledávány jak mezi běžnou populací, tak i u sportovců s cílem zvýšení výkonnosti, redukce únavy, zvýšení bdělosti a soustředěnosti. Přesto, že jsou tyto látky přírodního původu, měli bychom mít na paměti možné interakce s léky a při konzumaci v neadekvátním množství i předávkování.

Co je to stimulant?

Stimulanty lze definovat jako látky s povzbudivým efektem na centrální nervový systém. Navozují stavy euforie, nabuzení, zvyšují příliv energie a zmírňují pocit únavy. Některé stimulanty vykazují také účinky diuretické nebo anorektické (snižují chuť k jídlu), čehož může být i zneužíváno k redukcím hmotnosti. Počátky užívání stimulantů jsou datovány již do dob antických olympijských her. K rostlinným stimulantům se nejčastěji řadí extrakty z kořene, semene, listů, plodů a natí. Extrakty rostlin obsahují aktivní látky jako jsou například polyfenoly, flavonoidy, alkaloidy, saponiny a další.

Nejsilnější přírodní stimulanty

Nejpopulárnějším a současně i jedním z nejvíce konzumovaných přírodních stimulantů je alkaloid kofein. Z chemického hlediska jej řadíme mezi metyxanthiny. Tento alkaloid vykazuje vasokonstrikční účinky na cévy mozku. Mezi významné metabolity kofeinu patří theobromin a theofyllin. Více než padesát rostlinných druhů obsahuje kofein a jeho metabolity. K nejznámějším patří kakaové boby, kávová zrna a čajové listy. Nejvyšší hladiny kofeinu dosáhneme hodinu po konzumaci. Poločas rozpadu je tři až pět hodin. Kromě již zmiňovaných vasokonstrikčních účinků má i ionotropní a chronotropní účinek na srdce, zvyšuje sekreci reninu v ledvinách a současně zvyšuje i prokrvení svalů. Citlivost na kofein je individuální, roli hraje pravděpodobně dědičnost a věk jedince. Kofein je vylučován močí.

Listy čajovníku čínského (Thea sinensis) jsou používány k výrobě velice oblíbeného nápoje – čaje. Více kofeinu obsahuje čaj černý (až 350 mg v 1l). Zelený čaj taktéž kofein obsahuje, ale v menší míře (130 mg v 1l). Koncentrace vždy závisí i na teplotě vody a délce louhování. Společně se stimulačním účinkem je čaji přisuzován i antioxidační efekt. Některé studie potvrdily i mírný efekt zeleného čaje na podporu redukce tukové hmoty.

Listy čajovníku čínského (Thea sinensis)
Listy čajovníku čínského (Thea sinensis)

Maté alias cesmína paraguajská (Ilex paraquariensis) se v posledních letech dostává do popředí obliby i v evropských státech. Jedná se o hořký čaj se specifickou chutí. Litr maté obsahuje až 100 mg kofeinu v 1 litru. Kromě povzbuzujícího účinku vyniká i pro svůj obsah vitamínu C, vitamínů skupiny B a dalších mikronutrientů.

Maté alias cesmína paraguajská (Ilex paraquariensis)
Maté alias cesmína paraguajská (Ilex paraquariensis)

Bobule kakaovníku pravého (Theobroma cacao) obsahují semena s kakaovým práškem, jehož se využívá k výrobě čokolád či kakaa. Čokoláda obsahuje látku zvanou fenylethylamin, která uvolňuje endorfiny, opioidní polypeptidy nazývané hormony štěstí. Předpokládá se i schopnost uvolňování dopaminu, neurotrasmiteru zodpovědného za koordinaci.

Bobule kakaovníku pravého (Theobroma cacao)
Bobule kakaovníku pravého (Theobroma cacao)

Kávovník arabský (Coffea arabica, canephora) je strom malého vzrůstu s plody obsahující kofein vázaný na kyselinu cholergenovou. Účinky kofeinu již zde byly popsány. Mimo to ovlivňuje i vyplavování neurotransmiterů.

Kávovník arabský (Coffea arabica, canephora)
Kávovník arabský (Coffea arabica, canephora)

    Líbí se vám naše články? Přihlaste se k odběru novinek:

    Pečlivě rozmyšlený obsah. Žádný spam.


    Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Kola pravá (Cola vera) vykazuje identické účinky jako kávovník. Je ceněná i pro svůj obsah mikronutrientů jako je hořčík, vápník a draslík. Mnozí z nás by očekávali, že kola pravá bude obsažena ve světoznámém nápoji Coca-Cola, bohužel však již tomu tak není. Kola pravá byla nahrazena konvenčním kofeinem a umělými náhražky.

    Kola pravá (Cola vera)
    Kola pravá (Cola vera)

    Paulinie nápojná (Paullinia cupana) známější pod názvem Guarana se taktéž využívá ke stimulačnímu účinku. Právě guarana vyniká nejvyšším obsahem kofeinu, který se nazývá guaranin. Dále obsahuje i vitamíny skupiny B a C, tanin, amidol, rostlinné silice a další látky. U guarany se předpokládá pozitivní vliv na výkonost, ve sportovním odvětví ji lze využívat pro zmírnění únavy po vytrvalostních sportech.

    Guarana
    Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

    K dalším, méně známým přírodním stimulantům řadíme i bylinky a koření, a to například v kurkumě, ginkgo bilobě, ženšenu, chilli, tymiánu, bazalce a kardamomu.

    Zdroje:

    BŘENKOVÁ Barbora. Přírodní stimulanty ve sportovní výživě. Masarykova Univerzita. BRNO, 2019

    FOŘT, Petr. Výživa (hlavně) pro kulturistiku a fitness. Pardubice: Iva Rudzinskyj, 2006. ISBN: 80-864-6221-8.

    PYŠNÝ, L. Fyziologie a patofyziologie dopingu. Praha: UK v Praze, 2002. ISBN: 80-246-0529-5.

    SELLAMI, M., Slimeni O., Pokrywka A., et al. Herbal medicine for sports: a review. Journal Of The International Society Of Sports Nutrition (online). 2018, 15, 14. DOI: 10.1186/s12970-018-0218-y. ISSN: 15502783.

    SCHÖNFELDER, I. a P. Léčivé rostliny. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010. ISBN: 978-80-7360-588-9.

    TOLLEY, A. S. Caffeine: consumption, side effects and impact on performace and mood. New York: Nova Publishers. 2014. ISBN: 978-16-3117-777-4

    Komentáře k článku

    Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Ještě nemáte účet? Registrovat se.