Interakce potravin s léky a bylinami — Zelenýden.cz

Interakce potravin s léky a bylinami

Autor: redakce

3 min. čtení

Interakce mezi potravinami a léky mohou neúmyslně snížit nebo zvýšit účinek léku. Většina interakcí je vyvolána změnami biologické dostupnosti. Pro vyhodnocení klinického významu vzázemného působení potravina-lék musí být kvantifikován dopad příjmu potravy na klinický účinek léku. Poskytovatelé zdravotní péče jsou povinni vyvinout metody pro identifikaci a prevenci nežádoucích účinků mezi potravinou a léčivem. Nejdůležitější interakce jsou ty, které jsou spojeny s vysokým rizikem selhání léčby, dále také s toxicitou, zvýšenou či sníženou dostupností léku. Nejvíce jsou ohroženi senioři, protože užívají více než 30 % všech léků na předpis.

Ilustračni obrazek pro článek "Interakce potravin s léky a bylinami"
Ilustrační obrázek

Změny účinnosti léčiv

Kombinace diuretik a petržele může vyvolat zesilující efekt léčiva, stejně tak i diazepam, lék tlumící nervovou soustavu, ve spojení s kozlíkem lékařským. Podobným příkladem je i užívání warfarinu, léčiva k prevenci krevních sraženin, který ve spojení s ginkgo bilobou zvyšuje riziko krvácení. Naopak konzumace špenátu, zelí, brokolice a další zeleniny obsahující vitamín K, snižuje účinnost warfarinu. Cytostatikum metotrexát, léčivo využívané při chemoterapii, je blokováno kyselinou listovou. Nevhodná je dále i kombinace kodeinu, opiátu s analgetickými, antitusivními a protiprůjmovými účinky v kombinaci s břečťanovým sirupem, který se využívá k usnadnění vykašlávání hlenu. 

Často se zmiňuje zákaz konzumace mléka v případě užívání antibiotik. Pokud antibiotika obsahují látku zvanou doxycyklin, pak by se mléko skutečně konzumovat nemělo. Doxycyklin je tetracyklinové antibiotikum užívané při léčbě močového měchýře, gynekologických obtížích, zánětu prostaty, varlat, pokročilé akné nebo chlamydiózy či mykoplasmózy. Mléko účinnost tetracyklinových antibiotik snižuje. Podobný efekt vykazují i železo s vápníkem v kombinaci s antibiotiky na bázi ofloxacinu, ciprofloxacinu, klaritomycinu a opět i doxycyklinu. Vápník snižuje i účinnost léků na štítnou žlázu. 

Účinnost léčiv mohou ovlivňovat i tzv. superpotraviny. Například chia semínka nebo psyllium. Tyto superpotraviny vykazují absorpční potenciál, navážou na sebe léčivo a následně ho i vyloučí bez možnosti vstřebání. Psyllium, vláknina získávána ze slupek jitrocele, na sebe váže i cukr a následkem toho může docházet u pacientů s diabetem k hypoglykémii (nízká hladina krevního cukru). Psyllium na sebe také dále může vázat některé druhy antidepresiv či antiepileptik, například lithium a karbamazepin. 

Až toxický efekt mohou mít citrusové plody, zejména pak citróny, grepy a pomela, ale dále i zázvor či granátová jablka. Tyto plody působí na léčiva ovlivňující srdeční arytmii, hladinu cholesterolu (cholestyramin) nebo například eryktilní dysfunkci (sildenafil). I obyčejná jablka mohou přispět k nadměrné kumulaci léků v těle. Z toho důvodu je lepší se při zapíjení léčiv vyhýbat ovocným džusům a šťávám. 

Ostropestřec, často používaný pro zdraví jater, negativně ovlivňuje antibiotikum metronidazol, dále i warfarin a léky na hypertenzi. Tyramin, látka pocházející ze živočišných výrobků jako je maso nebo mléko, dále však i z konzervovaných luštěnin nebo alkoholu, vykazuje negativní interakci ve spojitosti s inhibitory MAO (monoaminooxidázy). Negativní dopad se může projevit například bušením srdce, hypertenzí nebo zvýšeným pocením. 

Změny v rychlosti vylučování léčiv z těla

Třezalka, oblíbená bylina známá pro své příznivé účinky na psychiku, ovlivňuje rychlost vylučování imunosupresiv, hormonální antikoncepce, antimykotik, antiepileptik nebo antidepresiv a může tedy snižovat účinky těchto léčiv. Obdobně působí i třapatka nachová (echinacea purpurea), rakytník, kurkuma, rooibos nebo kustovnice čínská (goji)

Snížení chuti k jídlu

Léky, jako jsou cytostatika, některá antibiotika, antidepresiva, antiflogistika, antiparkinsonika či antidiabetika mohou vyvolávat snížení chuti k jídlu. Naopak tricyklická antidepresiva nebo antiepileptika vyvolávají vyšší chuť k jídlu. 

Pro docílení co největších účinků léčiv se doporučuje veškeré léky zapíjet obyčejnou vodou. Jak ovoce, tak i byliny či superpotraviny, mohou ovlivňovat jejich vstřebávání a účinnost. V případě kombinace léků s alternativní či ájurvédskou medicínou doporučujeme vždy konzultaci s lékařem. 

Zdroje:

Genser, D., 2008. Food and Drug Interaction: Consequences for the Nutrition/Health Status. Ann Nutr Metab 2008, 52:29-32. Doi: 10.1159/000115345.

Schmidt, E., L., Dalhoff, K, 2012. Food-Drug Interactions. Drugs, 62, 1481-1502. Dostupné z: https://link.springer.com/article/10.2165/00003495-200262100-00005.

Léky a potraviny, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Dostupné z: https://www.cpzp.cz/clanek/4812-0-Leky-a-potraviny.html.

Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. Léky a diety, zvláštní výživová opatření. Národní zdravotnický informační portál. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/556-leky-a-diety.

Diskuze

Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé.

Ještě nemáte účet? Registrovat se.