ADHD u dětí: Bylinky při hyperaktivitě
Porucha pozornosti se znaky hyperaktivity, známá také jako ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) patří mezi neurovývojové poruchy (konkrétně poruchy chování a emocí),…
Přírodní stimulanty bývají stále častěji vyhledávány jak mezi běžnou populací, tak i u sportovců s cílem zvýšení výkonnosti, redukce únavy, zvýšení bdělosti a soustředěnosti. Přesto, že jsou tyto látky přírodního původu, měli bychom mít na paměti možné interakce s léky a při konzumaci v neadekvátním množství i předávkování.
Stimulanty lze definovat jako látky s povzbudivým efektem na centrální nervový systém. Navozují stavy euforie, nabuzení, zvyšují příliv energie a zmírňují pocit únavy. Některé stimulanty vykazují také účinky diuretické nebo anorektické (snižují chuť k jídlu), čehož může být i zneužíváno k redukcím hmotnosti. Počátky užívání stimulantů jsou datovány již do dob antických olympijských her. K rostlinným stimulantům se nejčastěji řadí extrakty z kořene, semene, listů, plodů a natí. Extrakty rostlin obsahují aktivní látky jako jsou například polyfenoly, flavonoidy, alkaloidy, saponiny a další.
Nejpopulárnějším a současně i jedním z nejvíce konzumovaných přírodních stimulantů je alkaloid kofein. Z chemického hlediska jej řadíme mezi metyxanthiny. Tento alkaloid vykazuje vasokonstrikční účinky na cévy mozku. Mezi významné metabolity kofeinu patří theobromin a theofyllin. Více než padesát rostlinných druhů obsahuje kofein a jeho metabolity. K nejznámějším patří kakaové boby, kávová zrna a čajové listy. Nejvyšší hladiny kofeinu dosáhneme hodinu po konzumaci. Poločas rozpadu je tři až pět hodin. Kromě již zmiňovaných vasokonstrikčních účinků má i ionotropní a chronotropní účinek na srdce, zvyšuje sekreci reninu v ledvinách a současně zvyšuje i prokrvení svalů. Citlivost na kofein je individuální, roli hraje pravděpodobně dědičnost a věk jedince. Kofein je vylučován močí.
Listy čajovníku čínského (Thea sinensis) jsou používány k výrobě velice oblíbeného nápoje – čaje. Více kofeinu obsahuje čaj černý (až 350 mg v 1l). Zelený čaj taktéž kofein obsahuje, ale v menší míře (130 mg v 1l). Koncentrace vždy závisí i na teplotě vody a délce louhování. Společně se stimulačním účinkem je čaji přisuzován i antioxidační efekt. Některé studie potvrdily i mírný efekt zeleného čaje na podporu redukce tukové hmoty.
Maté alias cesmína paraguajská (Ilex paraquariensis) se v posledních letech dostává do popředí obliby i v evropských státech. Jedná se o hořký čaj se specifickou chutí. Litr maté obsahuje až 100 mg kofeinu v 1 litru. Kromě povzbuzujícího účinku vyniká i pro svůj obsah vitamínu C, vitamínů skupiny B a dalších mikronutrientů.
Bobule kakaovníku pravého (Theobroma cacao) obsahují semena s kakaovým práškem, jehož se využívá k výrobě čokolád či kakaa. Čokoláda obsahuje látku zvanou fenylethylamin, která uvolňuje endorfiny, opioidní polypeptidy nazývané hormony štěstí. Předpokládá se i schopnost uvolňování dopaminu, neurotrasmiteru zodpovědného za koordinaci.
Kávovník arabský (Coffea arabica, canephora) je strom malého vzrůstu s plody obsahující kofein vázaný na kyselinu cholergenovou. Účinky kofeinu již zde byly popsány. Mimo to ovlivňuje i vyplavování neurotransmiterů.
Kola pravá (Cola vera) vykazuje identické účinky jako kávovník. Je ceněná i pro svůj obsah mikronutrientů jako je hořčík, vápník a draslík. Mnozí z nás by očekávali, že kola pravá bude obsažena ve světoznámém nápoji Coca-Cola, bohužel však již tomu tak není. Kola pravá byla nahrazena konvenčním kofeinem a umělými náhražky.
Paulinie nápojná (Paullinia cupana) známější pod názvem Guarana se taktéž využívá ke stimulačnímu účinku. Právě guarana vyniká nejvyšším obsahem kofeinu, který se nazývá guaranin. Dále obsahuje i vitamíny skupiny B a C, tanin, amidol, rostlinné silice a další látky. U guarany se předpokládá pozitivní vliv na výkonost, ve sportovním odvětví ji lze využívat pro zmírnění únavy po vytrvalostních sportech.
K dalším, méně známým přírodním stimulantům řadíme i bylinky a koření, a to například v kurkumě, ginkgo bilobě, ženšenu, chilli, tymiánu, bazalce a kardamomu.
Zdroje:
BŘENKOVÁ Barbora. Přírodní stimulanty ve sportovní výživě. Masarykova Univerzita. BRNO, 2019
FOŘT, Petr. Výživa (hlavně) pro kulturistiku a fitness. Pardubice: Iva Rudzinskyj, 2006. ISBN: 80-864-6221-8.
PYŠNÝ, L. Fyziologie a patofyziologie dopingu. Praha: UK v Praze, 2002. ISBN: 80-246-0529-5.
SELLAMI, M., Slimeni O., Pokrywka A., et al. Herbal medicine for sports: a review. Journal Of The International Society Of Sports Nutrition (online). 2018, 15, 14. DOI: 10.1186/s12970-018-0218-y. ISSN: 15502783.
SCHÖNFELDER, I. a P. Léčivé rostliny. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010. ISBN: 978-80-7360-588-9.
TOLLEY, A. S. Caffeine: consumption, side effects and impact on performace and mood. New York: Nova Publishers. 2014. ISBN: 978-16-3117-777-4
Komentáře k článku