Sezónní podzimní potraviny a jejich zdravotní benefity
Podzim je obdobím bohatým na sezónní potraviny, které nejen dodají vašim jídlům barvu a chuť, ale také přináší mnoho zdravotních benefitů. Podzimní sezóna nabízí…
Černý bez (Sambucus) je jednou z nejčastěji používaných léčivých rostlin na světě. Jedná se o keřovitou rostlinu, která se vyznačuje bohatým obsahem bioaktivních látek. Již po staletí se v různých kulturách využívá pro své léčivé účinky.
Bezové plody, květy a listy mají široké spektrum zdravotních účinků a jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Spektrum účinků je velmi široké. Domorodí obyvatelé jej tradičně používali k léčbě horečky a revmatismu, zatímco staří Egypťané bez používali ke zlepšení pleti a hojení popálenin. Dodnes se sbírá a používá v lidovém léčitelství v mnoha částech Evropy.
Nejběžnějším druhem bezu je Sambucus nigra, známý také jako bez černý nebo černý bez. K dalším druhům patří bez americký, bez trpasličí, bez modrý, bez dánský, bez červenoplodý a bez antilopí. Tento keř pochází z Evropy, avšak pěstuje se i v mnoha dalších částech světa. S. nigra dorůstá do výšky až 9 metrů a má trsy drobných bíle nebo krémově zbarvených květů známých jako bezinky.
Plody se vyskytují v malých černých nebo modročerných hroznech. Bobule jsou poměrně trpké a ke konzumaci je třeba je tepelně upravit. Květy mají jemnou muškátovou vůni a mohou se jíst syrové či vařené.
Co se zdravotních účinků týče, historicky se květy a listy používaly k tlumení bolesti, otoků, zánětů, ke stimulaci tvorby moči a k vyvolání pocení. Kůra se používala jako diuretikum, projímadlo a k vyvolání zvracení. V lidovém léčitelství se sušené plody nebo šťáva používají k léčbě chřipky, infekcí, zánětu sedacího nervu (ischias), bolestí hlavy, zubů, srdce a nervů a také jako projímadlo a diuretikum. Dále se bez využívá i k výrobě šťávy, džemů, chutney, koláčů a bezinkového vína.
Bezové plody jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který přispívá k posílení imunitního systému a ochraně proti volným radikálům. Obsahují také vitamíny A, B6 a železo. Bezové květy obsahují flavonoidy, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky.
V jednom šálku bezového výluhu je cca 52 mg vitaminu C, což představuje více než poloviční doporučenou denní dávku. Dále jsou i velmi významným zdroje vlákniny. Černý bez obsahuje antioxidační flavonoly jako například kvercetin, kaempferol a isorhamnetin, přičemž květy obsahují až 10krát více flavonolů než plody. Bez je dále bohatý i na anthokyany.
Tyto sloučeniny dávají plodům charakteristickou tmavě černofialovou barvu a jsou silným antioxidantem s protizánětlivými účinky. Přesné nutriční složení bezinek závisí však i na podnebí, zralosti a odrůdě.
Bylo prokázáno, že výtažky a nálevy z květů černého bezu pomáhají snižovat závažnost a délku trvání chřipky. Komerční přípravky z černého bezu pro léčbu nachlazení se dodávají v různých formách, včetně čajů, kapslí, pastilek a žvýkaček.
Studie z roku 2004 na 60 lidech s chřipkou zjistila, že u těch, kteří užívali čtyřikrát denně 15 ml sirupu z černého bezu, došlo ke zlepšení příznaků za 2 až 4 dny, zatímco u kontrolní skupiny trvalo zlepšení 7 až 8 dní.
Volné radikály se do těla dostávají ze znečištěného ovzduší, stresu, metabolismu a dalších zdrojů, což může působit oxidační stres, který přispívá k onemocnění, jako je například diebates mellitus 2. typu či rakovina. Antioxidanty jsou přirozené složky potravin, včetně některých vitaminů, fenolových kyselin a flavonoidů, které jsou schopny tyto reaktivní molekuly pomáhat odstraňovat.
Výzkumné práce naznačují, že strava s vysokým obsahem antioxidantů může pomáhat předcházet chronickým onemocněním. Kupříkladu jeden z antokyanů obsažených v bobulích má 3,5krát vyšší antioxidační sílu než vitamin E. Jedna ze studií vyhodnotila, že antioxidační stav se u lidí zlepšil již 1 hodinu po konzumaci 400 ml šťávy z černého bezu.
Další studie na potkanech zjistila, že extrakt z černého bezu pomáhá snižovat zánět a oxidační poškození tkání. Zpracování bezinek, ať už extrakce, zahřívání nebo odšťavňování, může navíc snížit jejich antioxidační aktivitu, proto mohou mít výrobky, jako jsou sirupy, šťávy, čaje a džemy, snížený přínos ve srovnání s některými výsledky pozorovanými v laboratorních studiích.
Černý bez může mít pozitivní účinky na určité kardiovaskulární parametry. Studie prokázaly, že šťáva z černého bezu může snižovat hladinu tuku v krvi a snižovat hladinu cholesterolu. Kromě toho bylo zjištěno, že strava s vysokým obsahem flavonoidů, jako jsou antokyany, snižuje riziko srdečních onemocnění, které jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí.
Kromě toho mohou bezinky snižovat hladinu kyseliny močové v krvi. Zvýšená hladina kyseliny močové je spojována se zvýšeným krevním tlakem a negativními účinky na zdraví srdce. I přes tyto slibné výsledky nebylo zatím prokázáno přímé snížení výskytu infarktu nebo jiných příznaků srdečních onemocnění a je třeba provést další studie na lidech.
I přestože má černý bez některé slibné potenciální přínosy, existují také některá rizika spojená s jeho konzumací. Kůra, nezralé plody a semena obsahují malé množství látek známých jako lektiny, které mohou při nadměrné konzumaci způsobit žaludeční potíže. Rostlina černého bezu obsahuje dále i látky zvané kyanogenní glykosidy, které mohou za určitých okolností uvolňovat kyanid. Jedná se o toxin, který se nachází také v semenech meruněk a mandlích.
Komerční přípravky a vařené plody však kyanid neobsahují, takže nejsou žádné zprávy o smrtelných případech jejich konzumace. Mezi příznaky konzumace tepelně neupravených bobulí, listů, kůry nebo kořenů černého bezu patří nevolnost, zvracení a průjem. Toxické látky obsažené v bobulích lze naštěstí bezpečně odstranit vařením. Větve, kůra ani listy by se však neměly používat k vaření ani odšťavňování.
Pokud si květy nebo bobule sbíráte sami, ujistěte se, že jste rostlinu správně identifikovali jako americký nebo evropský černý bez, protože jiné druhy černého bezu mohou být toxičtější. Před použitím také nezapomeňte odstranit kůru nebo listy. Černý bez se nedoporučuje užívat dětem a mladistvým do 18 let, těhotným a kojícím ženám. Ačkoli u těchto skupin nebyly zaznamenány žádné negativní příhody, není dostatek údajů, které by potvrdily, že je bezpečný.
Zdroje:
FoodData Central: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171727/nutrients
Sidor, A. 2015. Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review. https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.07.012.
He, J. 2010. Anthocyanins: natural colorants with health-promoting properties. 10.1146/annurev.food.080708.100754.
Porter, R.S. 2017. A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products. DOI: 10.1002/ptr.5782.
Loizzo M.R. et al. 2016. A Rich Source of Phytochemicals with Antioxidant and Hypoglycemic Properties. J Agric Food Chem. DOI: 10.1021/acs.jafc.5b03092.
Vlachojannis, J.E. 2009. A systematic review on the sambuci fructus effect and efficacy profiles. https://doi.org/10.1002/ptr.2729.
Diskuze