Saunování: cesta ke zdraví s tisíciletou tradicí
Saunování, jakožto tradiční praxe známá především ve Finsku, se rozšířila do celého světa díky svým četným zdravotním přínosům. Tento rituál, zahrnující pobyt v horkém…
Saunování: cesta ke zdraví s tisíciletou tradicí
Saunování, jakožto tradiční praxe známá především ve Finsku, se rozšířila do celého světa díky svým četným zdravotním přínosům. Tento rituál, zahrnující pobyt v horkém…
Levandulová sezóna: účinky a význam levandule
Levandule (Lavandula angustifolia) je oblíbená rostlina, která je známá nejen pro svou barevnou krásu a vůni, ale také pro své široké využití v medicíně, kosmetice a kuchyni. Tento…
Omega-3, omega-6: jak se v nich zorientovat?
Polyenové mastné kyseliny (PUFA – polyunsaturated fatty acids) jsou skupinou tuků, které obsahují více než jednu dvojnou vazbu v uhlíkovém řetězci. Tyto…
Sezónní alergie a alternativní metody léčby
Sezónní alergie, často označované jako senná rýma nebo alergická rýma, jsou běžným zdravotním problémem, který postihuje miliony lidí po celém světě.…
SPF jako klíč k ochraně pokožky
Sluneční záření je nevyhnutelnou součástí každodenního života, představuje energetický zdroj naprosté většiny všech procesů na Zemi, pro člověka pak například i nejvýznamnější zdroj vitaminu…
Káva – optimální denní příjem a potenciální rizika
Káva, nápoj z upražených a rozemletých semen kávovníku, je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě, a to zejména díky své specifické senzorické chuti a povzbuzujícímu účinku. Avšak,…
Střevní mikrobiom jako klíčový prvek zdraví
Střevní mikrobiom, neboli komplexní ekosystém mikroorganismů, který obývá naše střeva, získává stále větší pozornost v oblasti zdraví a životního stylu. Vědecký výzkum…
Jsou brambory zdraví škodlivé?
Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších potravin na světě a jsou navíci i základní součástí mnoha jídel. Zároveň však obsahují látku známou pod názvem solanin, která…
Glutaman sodný, známý zejména pod názvem glutamát sodný (v USA označován jako MSG = Mono Sodium Glutamate), je látka v krystalické podobě sodné soli…
Koriandr: proč ho někteří milují a jiní nenávidí?
Koriandr setý (Coriandrum sativum) je aromatická jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých, jejíž plody a listy jsou běžně používány jako koření ve světové kuchyni. Jeho…