Zázvor, východoasijský zázrak

Autor: Bc. Karolína Němcová

5 min. čtení

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je rostlina pocházející pravděpodobně z Číny nebo Indie. Náleží do rodu Zingiberaceae a je součástí různých léčebných postupů používaných téměř po celém světě. Tato rostlina je tropickou trvalkou, ale v průmyslové kultivaci se obvykle pěstuje jako letnička. Celá rostlina je aromatická, ale nejcennější částí zázvoru je podzemní část – oddenek, který je užíván v sušené, čerstvé formě nebo ve formě koření. V Ájurvédě se zázvor používá proti nadměrnému srážení krve, snížení cholesterolu a artritidě. Arabská medicína považuje zázvor za afrodiziakum. Zázvor by neměl být používán společně s léky na ředění krve, protože inhibuje syntézu tromboxanu. Nejsou známy žádné vedlejší účinky užívání.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale)
Zázvor lékařský (Zingiber officinale)

Nejvýznamnějšími pěstiteli zázvoru je Indie, Čína, Thajsko, Nigerie, Bangladéš, Japonsko a Filipíny. Mezi však největší dodavatele zázvoru na světový trh se řadí Indie a Čína. Světová produkce zázvoru byla největší mezi roky 1990 a 2008.

    Líbí se vám naše články? Přihlaste se k odběru novinek:

    Pečlivě rozmyšlený obsah. Žádný spam.


    Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Nejrozšířenějšími produkty zázvoru jsou čerstvá nebo sušená forma zázvoru a konzervovaný zázvor ve slaném nebo sladkém sirupu. Krystalizovaný zázvor je vyráběn ze zázvoru v cukrovém nálevu, který je dále oloupán, vysušen a obalen krystalovým cukrem. Austrálie patří mezi vývozce kandovaného zázvoru, který vyniká vysokou kvalitou. Sušený zázvor je užíván v neoloupané, částečné oloupané nebo oloupané formě. Dalšími produkty jsou koření, oleoresin, olej a olejové silice získané ze sušeného zázvoru. Olej ze zázvoru se průmyslově vyrábí parní destilací namletého sušeného zázvoru. Výtěžnost oleje se pohybuje mezi 1,5 a 3 %. Získaný olej je žlutý nebo zelený a postupem času tuhne. Nejvhodnějším druhem zázvoru k výrobě nigerijský zázvor. Zázvorový olej je používán v potravinářství jako dochucovadlo, dále ve farmacii a parfumerii.  Oleoresin se používá jako surovina pro výrobu aromat, kořenících směsí a barviv.

    Chemické složení zázvoru

    Zázvor obsahuje hlavní makroživiny – tuky, bílkoviny, sacharidy, dále vlákninu, vodu a silice. Kvalita a množství aktivních složek zázvoru závisí na následujících faktorech:

    • pěstování, manipulaci při sklizni, posklizňových úpravách,
    • formě – zda je čerstvý, sušený nebo zpracovaný dalším určitým způsobem.

    Pálivost zázvoru je dána přítomností fenolických sloučenin. Česrtvý zázvor obsahuje gingeroly. Nejvíce zastoupenými gingeroly jsou 6-gingerol, 8-gingerol a 10-gingerol. Čerstvý zázvor může také obsahovat paradol. Sušený zázvor má štiplavou chuť díky shoganolům, což jsou dehydratované formy gingerolů.

    Látky dodávající zázvoru typické aroma a výraznou vůni jsou silice, kterých oddenek zázvoru obsahuje množství v rozpětí 1-3 %. Látky, které se podílejí na aroma zázvoru jsou – monoterpenyseskviterpeny, včetně kafru, borneolu, zingiberenu, sesquiphellandrenu a bisabolenu. Monoterpeny jsou sloučeniny mají kostru tvořenou z deseti uhlíků, zatímco kostra seskviterpenů je tvořena patnácti uhlíky. Literatura dále uvádí, že zázvor obsahuje bioaktivní diarylheptanoidyzingeron, které můžou vykazovat pozitivní účinky na lidské zdraví.

    Účinky zázvoru

    Zázvor je pro své zdraví prospěšné vlastnosti ceněný téměř 2500 let. Je činný v léčbě mnoha akutních a chronických onemocnění.  Dále se zázvor používá nejčastěji k léčbě následujících nemocí a komplikací:

    • průjmů, žaludečních problémů, obtíží trávícího traktu a nevolnosti,
    • zvracení, menstruačních křečích, snížení plynatosti,
    • bolesti kloubů, astma a kongestivních stavů.

    Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti zázvoru působí proti závažným onemocněním (nádorové onemocnění). Antioxidační vlastnosti zázvoru mohou zpomalovat proces stárnutí.

    Výsledky mnoha studií uvádějí, že zázvor působí pozitivně na krevní oběh tím, že stimuluje srdce a ředí krev. To má dobrý vliv na buněčný metabolismus a uvolňování křečí a napětí. Extrakty zázvoru také působí na proces biosyntézy cholesterolu a pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu. Extrakty mají antilipidemické vlastnosti, snižují hladinu lipidů v krvi a pomáhají zvyšovat hladinu HDL cholesterolu.  Zázvor je také účinný při snižování hladiny glukózy v krvi.

    Literatura zázvoru připisuje schopnost potlačit několik gastrointestinálních onemocnění včetně vředů, kde zázvor působí protizánětlivě. Zázvor také chrání žaludeční sliznici a vykazuje silné antiemetické vlastnosti.. Bylo prokázáno, že zázvor působí proti nevolnostem a zvracení způsobených chemoterapií. Zázvor také oplývá schopnostmi snižovat a působit proti bolení hlavy a menstruačním bolestem.

    Díky obsahu fenolických látek zázvor jeví antimikrobiální účinky. Tím negativně působí na určité viry, bakterie (grampozitivnígramnegativní) i plísně. V mnoha zemích se zázvor používá ke konzervaci potravin. Zázvor působí také jako antiparazitikum.

    Zázvor v těhotenství

    Nevolnost a zvracení patří mezi nejčastější nepříjemnosti, které ženy trápí během prvního trimestru těhotenství (přibližně 50-80 %). Ženy často ke zmírnění těchto symptomů vyhledávají pomoc odborníků nebo zkoušejí velké množství postupů, z nichž jen malé množství opravdu funguje. Jedním z tradičních postupů je užívání zázvoru. Několik studií z posledních let uvádí, že více jak 10 % těhotných žen zázvor užívá.

    Nevolnost a zvracení negativně ovlivňuje kvalitu života těhotných žen. Literatura dokonce uvádí příklad dobrovolného ukončení těhotenství z důvodu výše zmíněných symptomů na nesnesitelné úrovni. Tento fakt nahrává důležitosti léčby nebo tlumení symptomů nevolnosti a zvracení. Existuje zde také obava z teratogenních účinků různých léků z důvodu probíhající organogeneze v prvním trimestru těhotenství. Tato pochybnost vede k opatrnosti při předepisování a užívání medikamentů k léčbě. Stále více a více žen alternuje léky speciální léčbou jako akupunktura, akupresura nebo právě užívání zázvoru.

    Několik studií se zabývalo účinností zázvoru na zmírnění nevolnosti a zvracení. Výsledky ukázaly, že zázvor je stejně nebo dokonce více účinný než vitamin B6 nebo dimenhydrinát. Vitamin B6 se běžně používá během prvního trimestru těhotenství ke zmírnění těchto symptomů. Studie uvádějí, že výše dávek zázvoru užívané těhotnými ženami eskalovaly mezi 1 g a 1,5 g denně. Dále uvádějí, že se vyskytly mírné nežádoucí účinky jako problémy s trávicím traktem, ospalost nebo bolest hlavy. Žádné negativní účinky na průběh těhotenství však uvedeny nebyly. Užívání zázvoru ke zmírnění výše uvedených symptomů je v dnešní době celkem rozšířené, nicméně je nutné provést ještě několik studií k dalšímu ověření příznivosti účinků.

    Diskuze

    Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé.

    Ještě nemáte účet? Registrovat se.