Přírodní alternativy cukru — Zelený den

Přírodní alternativy cukru

Autor: redakce

4 min. čtení

Už od pradávna je chuť na sladké naprosto přirozenou součástí lidského života. Sladká chuť již v pravěku vypovídala o zralosti a bezpečnosti plodin. V dnešní době je však spotřeba cukru několikanásobně vyšší než v minulosti a s neúměrnou spotřebou se pojí i výskyt civilizačních onemocnění, jako je například obezita, která podmiňuje hypertenzi, kardiovaskulární onemocnění, zvýšená hladina cholesterolu a další. Světová zdravotnická organizace WHO uvádí, že jednoduchý cukr by měl tvořit maximálně 10 % celkového denního příjmu energie, což odpovídá zhruba 50 gramům cukru (10 kostek cukru).

Přírodní alternativy cukru
Přírodní alternativy cukru

Je nezbytné nejprve uvést, že „obyčejný“ cukr vyráběný z cukrové řepy není žádným bílým jedem, jak se často v neodborných článkách uvádí. Existují však i další přírodní sladidla, která nám oproti cukru nabízí výhody, ať už v podobě nižšího glykemického indexu, nižší energetické hodnoty, obsahu stopových množství vitamínů, minerálních látek nebo například i vlákniny. Některá přírodní sladidla mohou mít podle dostupných vědeckých studií i příznivé účinky na zdraví. Opět je však důležité myslet na množství a konzumaci jakýchkoliv sladidel nepřehánět.

Xylitol

Xylitol, také známý jako březový cukr, je alternativní sladidlem vyráběným z březové kůry. Sladivost lze přirovnat k obyčejnému cukru z cukrové řepy. Výhodou březového cukru je nízký glykemický index. Glykemický index vypovídá o rychlosti vstřebání sacharidů do krve. Vyjadřuje, o kolik se hladina krevního cukru (glykémie) zvýší za 2-3 hodiny. 

Potraviny s vysokým glykemickým indexem zapříčiňují hyperglykémii a následný prudký pokles glykémie, kterou doprovází i brzký pocit hladu. Běžný cukr vykazuje glykemický index 70, zatímco xylitol pouze 7. Zároveň také xylitol obsahuje cca o 40 % méně energie. Studie poukazují i na jeho potenciální prospěšnost pro zdraví. Zmiňují například prevenci diabetu mellitu 2. typu.

Xylitol
Xylitol

Dalším zdravotním benefitem jsou antikariogenní účinky, xylitol tedy nepůsobí zubní kaz, proto bývá mnohdy součástí žvýkaček. Výzkumy také naznačují, že xylitol může mít pozitivní účinek na imunitní systém a může pomoci při prevenci některých typů nádorů.

Avšak většina těchto výzkumů byla provedena na zvířatech a je třeba provést další studie na lidech, aby byly tyto účinky potvrzeny. Použití xylitolu v potravinářském průmyslu má několik omezení. Xylitol může být pro některé lidi špatně stravitelný a může způsobovat nežádoucí reakce, jako je například bolest břicha a průjem. 

Stévie

Stévie sladká je tropická rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Přirozeně se vyskytuje zejména ve Střední a Jižní Americe. V dávné minulosti byla využívaná v medicíně dávnými brazilskými kmeny proti pálení žáhy nebo diabetu. Je známá pro svou přirozenou sladkost a nízký obsah kalorií, což ji činí ideální volbou pro ty, kteří hledají zdravější alternativu k běžným sladidlům. Glykemický index stévie je 0. Stejně jako xylitol, tak i stévie vykazuje možné preventivní účinky vůči diabetu mellitu 2. typu. Zároveň se hovoří i o protizánětlivých a antioxidačních účincích. V současnosti je velice oblíbenou alternativou cukru v Japonsku, kde se přidává i do colových nápojů.

Stévie
Stévie

Med

Med je jedním z nejoblíbenějších a nejstarších přírodních sladidel. Obsahuje sacharidy, jako je fruktóza a glukóza, které poskytují rychlý zdroj energie. Jedná se o přírodní sladkou látku produkovanou včelami medonosnými z nektaru rostlin či z výměšků živých částí rostlin. Glykemický index medu činí 30. V medu jsou obsaženy cenné látky jako například vitamíny skupiny B, C, vápník, železo, hořčík, zinek, draslík a další. Med však přijímáme pouze v malém množství přísun těchto látek není tedy značný. Med dále obsahuje i antioxidanty a enzymy, které pomáhají podporovat imunitní systém a trávení. 

Med
Med

Čekanka

Čekanka obecná patří stejně stévie sladká do čeledi hvězdnicovitých. Roste zejména na volných prostranství v okolí luk a lesů. Pěstuje se hlavně v Belgii a Nizozemsku. Čekankový sirup, využívaný jako alternativa cukru, se vyrábí z kořene čekanky. Výhodou čekankového sirupu je bezesporu vysoký obsah rozpustné vlákniny inulinu.

Díky inulinu působí čekankový sirup probioticky a vyživuje tak i prospěšné střevní mikroorganismy. Glykemický index má hodnotu 5, je tedy vhodný i pro diabetiky. Zároveň obsahuje i o 45 % méně energie než běžný cukr. Stejně jako vždy i tady platí – všeho s mírou. U citlivých jedinců může působit zažívací diskomfort.

Čekanka
Čekanka

Přírodní sirupy

Dalšími přírodními alternativami cukru jsou přírodní sirupy. Vyrábí se například z datlí, agáve, javoru, fíků a jiných plodin. Glykemický index agávového sirupu je 15, u ostatních již zmíněných sirupů se pohybuje okolo 50. Tyto sirupy jsou již kaloricky hodnotnější v porovnání s předchozími alternativami. Obsahují antioxidační látky, minerály a vitamíny. Jsou vhodnější však spíše jako zpestření snídaní než k běžnému používání a nahrazení cukru.

Zdroje:

Benahmed et al., 2020. Health benefits of xylitol. DOI: 10.1007/s00253-020-10708-7

Peteliuk et al., 2021. Natural sweetener Stevia rebaudiana: Functionalities, health benefits and potential risks. DOI: 10.17179/excli2021-4211

Cianciosi et al., 2018. Phenolic Compounds in Honey and Their Associated Health Benefits: A Review. DOI: 10.3390/molecules23092322.

Nware et al., 2017. Chemical Composition and Nutritive Benefits of Chicory (Cichorium intybus) as an Ideal Complementary and/or Alternative Livestock Feed Supplement. DOI: https://doi.org/10.1155/2017/7343928

Diskuze

Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé.

Ještě nemáte účet? Registrovat se.