Japonská hojicha: Zelený čaj s unikátní chutí
Japonská hojicha (hódžiča) je zajímavý druh zeleného čaje, který se odlišuje od tradičního zeleného čaje svou výraznou chutí a specifickým zpracováním. Samotný název v překladu…
Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, první zmínky o jeho pití pochází již z období cca 2 700 let před naším letopočtem. Rozdělujeme ho do čtyř tříd dle způsobu zpracování – na čaj bílý, zelený, polozelený a černý. Čajem se často chybně označují i nálevy, ať už ovocné, či bylinné. Pravý čaj vzniká zpracováním listů čajovníku (Camellia), keře dorůstajícího výšky až 15 metrů. Čajovníky se pěstují zejména na území Číny, Indie, Srí Lanky, Japonska, Nepálu a dalších zemí. Nejlépe se jim daří v tzv. monzunovém klimatu, tedy v tropických a subtropických oblastech.
Lístky čajovníku se většinou trhají ručně a následně dochází k jejich zpracování. Nejprve k tzv. zavadnutí – lístky jsou rozprostřeny na lísky a samovolně se suší při teplotě 25-30 °C. Při tomto procesu dochází ke ztrátám až 50 % vlhkosti. Druhým krokem je svinování, kdy se lístky rolují mezi dvěma vodorovnými drsnými plochami po dobu cca 30 minut. Výsledkem jsou nadrcené lístky a uvolněná buněčná šťáva. Třetím krokem je oxidace, při které se k lístkům vhání vzduch o teplotě 25 °C a vlhkosti 95 % a dochází ke změně jejich barvy. Posledním krokem je závěrečné sušení při teplotě 95 °C. Ze 100 kilogramů natrhaných čajových lístků je možné vyprodukovat cca 20 kilogramů čaje.
Černý čaj patří mezi nejoblíbenější. Někde jej můžeme také dohledat pod názvem červený čaj. Během procesu zpracování dochází k úplné fermentaci a zoxidování více než poloviny polyfenolů. Vykazuje také nejvýraznější barvu a aroma. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace může mít mnohé zdravotní benefity. Britská studie vyhodnocovala spojitost pití čaje a zdravotních účinků. Studie se zúčastnilo téměř půl miliónu Britů. Výsledkem bylo zjištění, že konzumace 2 a více šálků čaje denně byla spojena s až 13 % redukcí rizika úmrtí oproti lidem, kteří čaj nekonzumují. Redukce kardiovaskulárních onemocnění ani nádorových onemocnění se však v této studii nepotvrdila. Černý čaj obsahuje i látku theaflavin, který je bohatý na antioxidanty a antimikrobiální látky a účinně pomáhá v boji s rezistencí vůči antibiotikům.
Zelený čaj je nejvíce konzumován v asijských zemích. Jedná se o čaj polofermentovaný, protože prochází oxidací v době mezi utržením a zráním, a lístky si tak zachovají svoji zelenou bravu. Díky obsahu antioxidantů může působit protektivně vůči neurodegenerativním onemocněním. Stejně jako čaj černý, i čaj zelený obsahuje kofein, který pomáhá nabudit a udržet ve střehu. Lžička čaje (5 gramů) obsahuje zhruba 200 mg kofeinu. Některé zdroje uvádějí i protizánětlivé vlastnosti a antimikrobiální aktivitu.
Bílý čaj je nejjemnější variantou čaje. Podobá se nejvíce čerstvému, přírodnímu čaji. Vykazuje minimální zpracování a není fermentován, pouze sušen. Zachovává si chuť čerstvých lístků a jedná se spíše o delikatesu. Obsahuje přírodní polyfenoly. Mezi jeho zdravotní výhody patří antioxidační účinky, vysoký obsah polyfenolů, antimikrobiální aktivita, zvýšení lipolytické aktivity a podpora glukozové tolerance. Stejně jako ostatní čaje, tak i bílý čaj obsahuje kofein.
Polozelený čaj se označuje jako „černý drak“ (Oolong). Obsahuje 11 % čaje sklízeného v Číně. V podstatě jde o přechod mezi zeleným a černým čajem. Prochází počáteční oxidací, kdy je fermentace kontrolována a včas přerušena. Stupeň oxidace se pohybuje v rozmezí 8-85 %. Oolong vykazuje antioxidační účinky, antimikrobiální účinky a dále i hypoglykemický účinek. Je tedy vhodný pro diabetiky 2. typu.
Čaj je velice zdravým nápojem. Pomáhá nám dodržovat pravidelný pitný režim, lze jej považovat za relaxační či společenský rituál a v neposlední řadě vykazuje i mnohé zdravotní benefity. V určitých odvětvích, jako je například vliv čaje na nádorová onemocnění stále nemáme dostatečné množství ověřených důkazů. Z některých dosavadních studií nelze vyvozovat prospěšnost čaje i z toho důvodu, že respondenti, kteří pijí čaj, jsou často osoby se zdravějším životním stylem.
Zdroje:
NIH study of tea drinkers in the UK suggests health benefits for black tea. National Institutes of Health. Dostupné zde.
Y. Hilal et al., 2007. Characterisation of white tea – Comparison to green and black tea. Dostupné zde.
Zeng, L. et al., 2020. Chinese oolong tea: An aromatic beverage produced under multiple stresses. Dostupné zde.
Diskuze