Koriandr: proč ho někteří milují a jiní nenávidí?
Koriandr setý (Coriandrum sativum) je aromatická jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých, jejíž plody a listy jsou běžně používány jako koření ve světové kuchyni. Jeho…
Detoxikace organismu, známé také jako očisty, jsou propagovány zejména v období jarních a podzimních měsíců. Jejich cílem je očištění těla od škodlivých látek. Očistné procesy slibují zbavení se migrén, ekzémů, nadbytečných kilogramů, vymizení únavy a další mnohé výhody. Detoxikační kúry probíhají v různých formách, například popíjení zeleninových a ovocných šťáv, vody s citrónem, čajů, koktejlů, užívání detoxikačních tablet a dalšími způsoby.
Je důležité zmínit, že většina těchto detoxikačních přípravků funguje na diuretickém (vylučování vody) či projímavém účinku a z tohoto důvodu si pak můžete připadat lehčí. Dalším vysvětlením pro úbytek hmotnosti je kalorický deficit, který bývá součástí očistných kúr. Tyto přípravky však mohou vedle toho nadělat i spoustu neplechy.
Příkladem je odstranění střevní tráveniny, cenných probiotik a vlákniny. Probiotika si ve svých střevech chceme uchovat, protože mají příznivý vliv na imunitní systém, syntézu vitamínů skupiny B a vitamínu K, zneškodňují patogenní bakterie a tím udržují mikrobiální rovnováhu. Odstraněním probiotik vlivem detoxikace organismu může dojít k tzv. dysbióze, což je narušení rovnováhy střevního mikrobiomu.
Při dysbióze dochází k přemnožení patogenních mikroorganismů. Dysbióza může způsobovat chronické zánětlivé obtíže nebo například alergie. Dysbióza je také asociována s idiopatickými střevními záněty, diabetem 1. typu, astmatem nebo celiakií.
V současné době neexistuje žádný vědecký výzkum potvrzující přínos detoxikačních kúr. Hlavní detoxikační činnost organismu za nás provádí játra, dále ledviny, kůže, plíce nebo střeva. Ledviny vylučují toxiny do moči, plícemi se odstraní ve formě dechu, střeva pak odvádí přebytečné látky ve formě stolice. Játra, největší vnitřní orgán v těle, zastávají biotransformační funkci, dokážou tedy přeměnit toxiny na neškodné látky a následně je vyloučit. Na základě těchto fyziologických znalostí lze vyvodit, že detoxikaci za nás provádí 24 hodin, 7 dní v týdnu naše orgány.
Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Federální obchodní komise (FTC) již několikrát podnikly kroky proti mnoha společnostem distribuující detoxikační produkty. Tyto produkty obsahovaly nepovolené, potenciálně škodlivé přísady nebo byly uváděny na trh s nepravdivým tvrzením o léčbě závažných onemocnění. Některé detoxikační šťávy dokonce nebyly pasterizovány a mohly způsobovat nevolnosti.
Obzvláště nebezpečné mohou být pro děti, seniory a osoby s oslabeným imunitním systémem. Určité zeleninové šťávy také obsahovaly vysoké množství oxalátů (šťavelanů), což jsou dikarboxylové kyseliny, které s vápníkem tvoří špatně rozpustné soli a mohou být příčinou urolitiázy (močových kamenů) a ledvinových problémů. Vysoké množství oxalátů se nachází především ve špenátu, červené řepě, mangoldu a rebarboře.
Detoxikační kúry mohou být nebezpečné i pro osoby trpící diabetem z důvodů výkyvů glykémie. Diabetici by měli dodržovat stravovací režim doporučený lékařem. Kúry „čistící“ tlustá střeva jsou pak obzvláště nebezpečná pro pacienty s onemocněními trávicí soustavy, po operacích tlustého střeva, při hemoroidech, onemocnění ledvin nebo při srdečních onemocnění.
Doplňky doporučované při detoxikaci mohou obsahovat laxativa, která mají za následek průjem. Závažné průjmy mohou vést až k dehydrataci, nerovnováze elektrolytů a následnému minerálovému rozvratu.
Diety s výrazným kalorickým deficitem nevedou k trvalému poklesu hmotnosti. Často v nich chybí důležité živiny, zejména pak vitamíny, ale i bílkoviny a mastné kyseliny. Pokud se rozhodnete pro detoxikaci z důvodu cílené redukce hmotnosti, volte raději racionálnější způsoby, které vedou k trvalému poklesu hmotnosti s minimálním rizikem jojo efektu.
V poslední době bývá vyzdvihován tzv. přerušovaný půst (intermittent fasting), jehož hlavní myšlenkou je nechat tělo hladovět, aby si následně bralo ze svých tukových zásob. O tomto půstu se stále diskutuje a zkoumá se jeho potenciál na zpomalení procesu stárnutí a prevenci nemocí.
V současné době však neexistují žádné závěry o jeho účincích na lidské zdraví. Tento půst může naproti tomu způsobovat mdloby, slabost, dehydrataci a migrény. Velice nevhodný je i pro osoby, které již v minulosti trpěli poruchou příjmu potravy.
Namísto pití šťáv a dalších pofidérních marketingových doporučení nejvíce „odlehčíte“ tělu vyváženou stravou s minimem průmyslově zpracovaných produktů, tučných pokrmů, omezením alkoholu, cigaret a návykových látek, dostatkem pohybu, podpořením příjmu vlákniny, probiotik a prebiotik.
Diskuze