Blue zones, aneb jak se dožít 100 let?
V dnešním světě, který je charakterizován hektickým tempem života a nadměrným stresem, je zdravý a dlouhý život cílem, ke kterému aspirujeme. Zároveň i dochází ke stálému zkvalitňování medicíny, které má velký podíl na proloužení věku života. Zajímavým fenoménem, který se stal předmětem studií a pozornosti, jsou tzv. „Blue Zones“ nebo Modré Zóny, které představují oblasti na světě, kde lidé mají mimo běžných statistických průměrů vyšší průměrnou délku života a zdravější způsob života. Mnohdy se tito lidé dožívají věkového průměru 100 let. Jak jejich životní styl vypadá a v čem bychom se jimi měli inspirovat?
![Blue zones ilustrace](https://zelenyden.cz/wp-content/uploads/2023/10/old-caple.webp)
Blue Zones jsou geografické oblasti po celém světě, kde lidé žijí déle a zdravěji. Pojem „Blue Zones“ popularizoval Dan Buettner, novinář a spisovatel, po svých výpravách do těchto oblastí a jeho výzkumu na tuto téma. Do roku 2021 bylo identifikováno několik hlavních oblastí, které splňují kritéria Blue Zones, včetně Okinawy (Japonsko), Sardinie (Itálie), Loma Linda (Kalifornie, USA), Ikarie (Řecko) a Nikoy (Kostarika).
Tato koncepce byla poprvé popularizována v knize „The Blue Zones: Lessons for Living Longer From the People Who’ve Lived the Longest“ od již zmiňovaného Dana Buettnera. Buettner provedl rozsáhlý výzkum a identifikoval několik klíčových oblastí na planetě, kde se tato výjimečná dlouhověkost vyskytuje. Jednotlivci žijící v těchto oblastech mají tendenci dosáhnout věku 90 a více let a přitom si zachovat dobré zdraví. Touto prací navázal na výzkumy stoletých lidí v oblasti Barbagia (oblast východní Sardinie). které provedli Gianni Pes a Michel Poulain a výsledky publikovali v časopise Journal of Experimental Gerontology.
Tzv. blue zones vykazují hned několik společných znaků, které lze považovat za příčinu dlouhověkosti. Mezi tyto znaky patří následující:
- Zdravá strava: V Blue Zones dominuje konzumace rostlinných potravin, jako jsou ovoce, zelenina, ořechy a luštěniny. Maso se konzumuje jen zřídka (pouze několikrát do měsíce) a v malém množství.
- Aktivní životní styl: V Blue Zones je přítomný každodenní pohyb a fyzická aktivita. Lidé se pravidelně procházejí, hrají si se svými dětmi nebo se věnují lehkým zemědělským pracím.
- Střídmá konzumace alkoholu: V některých Blue Zones se konzumuje malé množství alkoholu, obvykle ve formě vína, zejména pak při jídle. Tento koncept zahrnuje i tzv. středomořská strava, která má antiaterogenní charakter a propaguje přednosti střídmé konzumace červeného vína, díky jeho obsahu přírodního antioxidantu – resveratrolu.
- Sociální podpora: Silné sociální vazby a komunitní podpora mohou snižovat stres a zvyšovat emocionální pohodu.
- Životní účel: V Blue Zones je často zdůrazňován smysl života a hluboké hodnoty, což může přispívat k duševnímu zdraví a dlouhověkosti.
Samotné modré zóny mají i své individuální znaky, kterými se lze inspirovat. Kupříkladu okinawští obyvatelé, kteří mají nejvyšší délku života na světě jsou známí svou zdravou stravou, která je bohatá na ovoce, zeleninu a ryby. Tento region zdůrazňuje konzumaci potravin s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem antioxidantů. Ryby jsou konzumovány minimálně 3 x týdně a zbytek týdne se stravují především vegetariánsky.
![Blue zones ilustrace](https://zelenyden.cz/wp-content/uploads/2023/10/old-man.webp)
Na italském ostrově Sardinie se taktéž vyskytuje vysoký počet stárnoucích obyvatel, kteří dosahují vysokého věku. Zdejší strava je založena na místních produktech, jako jsou čerstvé ovoce, zelenina a celozrnné výrobky.
Loma Linda v USA je domovem adventistů sedmého dne, kteří praktikují zdravý životní styl založený na vegetariánství, modlitbě a aktivním odpočinku v sobotu. Jejich strava je nízkokalorická a zahrnuje mnoho luštěnin a ořechů. Průměrné délka života adventisty sedmého dne činí 89 let, což je cca o 10 let více než u průměrného občana USA. Mimo zdravého stravování a vyznávání aktivního způsobu života praktikují ve stravě střídmost, nekuřáctví a abstinenci.
Obyvatelé řeckého ostrova Ikaria mají vysokou průměrnou délku života a jsou známí svým konzumováním místních potravin, včetně olivového oleje, zeleniny a bylinných výluhů.
Populace poloostrovat Nikoya žije dlouhý a aktivní život díky stravě založené na čerstvé zelenině, luštěninách a domácím pokrmům. Vyhýbají se tedy ultra zpracovaným potravinám, které jsou v uspěchané době po celém světě velmi populární a dále dbají na dostatečnou konzumaci vlákniny, která má spoustu zdravotních výhod.
Potravinové doporučení vydané společností Blue Zones (Food Guidelines) uvádí různé druhy potravin a jejich doporučenou frekvenci konzumace. Denně by měla být konzumována rostlinná strava, tedy strava založená na rostlinných produktech, zároveň by se měly preferovat celozrnné produkty, luštěniny, 1-2 hrsti ořechů a pít voda. Týdně by se měly konzumovat ryby (min. 3 x týdně), vejce by se dle doporučení měly zařazovat max. 3 ks/týdně a cukr omezit na 28 g denně. Redukovat by se měla konzumace masa a mléčných produktů.
![Blue zones ilustrace](https://zelenyden.cz/wp-content/uploads/2023/10/old-woman.webp)
Podle údajů z roku 2018 se průměrná délka života prodloužila na 76,1 roku pro české muže a 81,9 let pro české ženy. Všechna doporučení blue zones zahrnují dostatečnou konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, dále dostatek vlákniny ve stravě, aktivní způsob života, redukci stresu a psychickou pohodu. Co se obyvatel České republiky týče, zde bychom se měli soustředit na navýšení příjmu zeleniny, ryb, celozrnných produktů, redukci alkoholu a dalších návykových látek, podporu sportu a do pokrmů zakomponovat více i ořechy a v rámci studené kuchyni využívat olivový olej.
Zdroje:
Dan Buettner: Blue Zones, The: Lessons for Living Longer From the People Who’ve Lived the Longest (The Blue Zones). 2010. ISBN: 978-1426207556.
Diskuze