Citronová tráva a její pozitivní dopad na zdraví
Voňatka citronová (Cymbopogon citratus), známá spíše pod názvem citronová tráva, je tropická tráva z čeledi lipnicovitých. Přirozeně se vyskytuje zejména v Asii, dále však i v Africe, Austrálii a Jižní Americe. Veškeré části této trávy vykazují typickou silnou citronovou vůni, která je způsobena silicemi, jako je citral, limonen, linalool, nerol nebo geraniol. Voňatka dále obsahuje flavonoidy a látky s antioxidačními vlastnostmi, díky kterým ji lze považovat za léčivou rostlinu.
Využití citronové trávy je velmi rozmanité. Užívá se jak vnějším způsobem, tak i vnitřním. Konzumuje se formou čaje, k dochucování pokrmů, zejména pak v Asijské kuchyni. Vnějším způsobem ji lze využít do kosmetických přípravků, například do relaxačních koupelí, parfémů a mýdel. Citronová tráva je velmi oblíbená i v aromaterapii.
Antioxidační vlastnosti
Jak již bylo zmíněno, voňatka citronová je bohatá na antioxidanty. Přítomnost antioxidantů potvrdila i studie publikovaná v odborném časopise Journal od Africulture and Food Chemistry. Mezi látky s antioxidačními vlastnostmi patří například kyselina chlorogenová, isoorientin nebo swertiajaponin. Antioxidanty pomáhají chránit organismus před volnými radikály.
Protizánětlivé vlastnosti
Výzkumná instituce a zároveň i soukromé centrum věnující se prevenci a léčbě rakoviny, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, udává, že citronová tráva může vykazovat protizánětlivé účinky díky obsahu citralu a geranialu. Tyto sloučeniny údajně napomáhají pozastavit uvolňování markerů, způsobující záněty v lidském těle.
Antimikrobiální vlastnosti
Studie z roku 2012, zveřejněná National Institut od HelathTrusted Source, zjistila, že odvar z citrónové trávy může díky antimikrobiálním vlastnostem bránit vzniku zubního kazu. Esenciální oleje z voňatky citronové působí antimikrobiálně na bakterii Streptococcus mutans, který patří mezi nejčastější původce zubního kazu. Trusted Source dále i uvedl, že přítomnost silic a iontů stříbra obsažených v citronové trávě může v laboratorních podmínkách ovlivnit růst několika typů bakterií a plísní.
Podpora zažívání a ochrana žaludeční sliznice
Odvar z citronové trávy je účinný při zmírnění žaludeční nevolnosti, křečí a jiných zažívacích problémů. V roce 2012 byla provedena studie na hlodavcích, která prokázala jeho účinnost proti vzniku žaludečních vředů. Esenciální oleje z voňatky mají také protektivní účinky před vznikem žaludečních vředů, které vznikají v důsledku užívání kyseliny acetylsalicylové a nadměrné konzumace alkoholu.
Diuretické účinky
Studie z roku 2001 na hlodavcích prokázala diuretickou aktivitu obdobnou zelenému čaji, přičemž nedocházelo k žádným vedlejším účinkům. Jako diuretikum se citronová tráva používá již dlouhá léta.
Napomáhá snižovat vysoký systolický krevní tlak
Observační studie v roce 2012 pozorovala vliv odvaru z citronové trávy a zeleného čaje na hladinu systolického krevního tlaku. Studie se zúčastnilo 72 respondentů. Respondenti, kteří konzumovali odvary z voňatky citronové, vykazovali následně mírný pokles systolického krevního tlaku a mírné zvýšení diastolického krevního tlaku. Zároveň tito účastníci měli také výrazně nižší srdeční frekvenci. Důležité je vědět, že by konzumace těchto odvarů měla být střídmá. Při nadměrné konzumaci může docházet k nebezpečnému poklesu srdeční frekvence nebo zvýšení diastolického tlaku.
Může pomoci zmírnit příznaky PMS
Odvary z citronové trávy se používají i proti menstruačním křečím (PMS), nadýmání a návalům horka. Zároveň, jak již bylo zmíněno, vykazují i zklidňující účinky a podporují zažívání. Journal od Advanced Pharmaceutical Technology uvádí, že olej z citronové trávy napomáhá ochlazování organismu.
K omezení nežádoucích účinků se doporučuje začít pouze s jedním šálkem odvaru z citronové trávy denně a následně dávky navyšovat dle individuální snášenlivosti. V případě nežádoucích účinků se nedoporučuje pokračovat v další konzumaci. K přípravě jednoho šálku se doporučuje 1-3 čajové lžičky čerstvé či sušené citronové trávy zalít vroucí vodou a následně louhovat 5-10 minut.
Zdroje:
José Cheel, Cristina Theoduloz, Jaime Rodríguez, and Guillermo Schmeda-Hirschmann, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2005 53 (7), 2511-2517. DOI: 10.1021/jf0479766.
Chaudhari LK, Jawale BA, Sharma S, Sharma H, Kumar CD, Kulkarni PA. Antimicrobial activity of commercially available essential oils against Streptococcus mutans. J Contemp Dent Pract. 2012 Jan 1;13(1):71-4. doi: 10.5005/jp-journals-10024-1098. PMID: 22430697.
Fernandes C, De Souza H, De Oliveria G, Costa J, Kerntopf M, Campos A. Investigation of the mechanisms underlying the gastroprotective effect of cymbopogon citratus essential oil. J Young Pharm. 2012 Jan;4(1):28-32. doi: 10.4103/0975-1483.93578. PMID: 22523457; PMCID: PMC3326778.
Mirza, M. & Askari, A. & Yaqueen, Z. & Ahmad, Z. & Qadri, R.B.. (2001). Diuretic studies on lemon grass tea from Cymbopogon citratus (DC) Stapf in rat. Pakistan Journal of Scientific and Industrial Research. 44. 96-100.
Ullah, Naveed & Nazir, Amir & Anwar, Sadaf & Altaf, Nouman & Khan, Abdullah & Rehman, Maqsood. (2011). Effect of Lemongrass and Green tea on blood pressure and heart rate. Medical Forum Monthly. 22. 11-13.
Celso A.R.A. Costa, Lucas T. Bidinotto, Regina K. Takahira, Daisy M.F. Salvadori, Luís F. Barbisan, Mirtes Costa, Cholesterol reduction and lack of genotoxic or toxic effects in mice after repeated 21-day oral intake of lemongrass (Cymbopogon citratus) essential oil, Food and Chemical Toxicology, Volume 49, Issue 9, 2011, Pages 2268-2272, ISSN 0278-6915, https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.06.025
Diskuze